Yunanistan., Şehir Rehberleri

5 maddede Yunanistan tatili

Yıllardır çeşitli yollarla bana yöneltilen sorular sonucunda, Yunanistan’ı daha iyi anlamak ve bir Yunanistan tatilini düzgünce planlamak için herkesin elinde 5 maddelik temel bir liste bulunması gerektiğine karar verdim ve bu yüzden sizler için Yunanistan tatili hakkında bilinmesi gerekenlerin abc’sini derledim. Umarım iyi bir başlangıç noktası olur ☺️ Ee şimdiden iyi tatiller o zaman ☺️ 

sl16.jpg

1. Pasaport ve vize gerekli mi?

Evet, taş atsak varacak, kornaya bassak duyulacak, ışığı açsak görülecek falan ama Ege’deki Yunan adaları da anakara gibi Yunanistan Devleti’nin toprağı… ve bu devlet de Avrupa Birliği’nin bir üyesi… Dolayısıyla Yunanistan’da herhangi bir yere gitmek istiyorsanız geçerli bir pasaportunuzun ve Schengen vizenizin olması şart.

58e0cbcfeb10bb1fa85a4479.jpg

2. Ama bize adalara vizesiz gidiliyor demişlerdi?

2012 yılında bir pilot kapıda vize uygulaması başladı ki insanın artık yaratılan bu kafa karışıklığı yüzünden “keşke başlamasaydı” diyesi geliyor. Çünkü Türkiye’deki acenteler bunu “adalara vizesiz seyahat” adı altında pazarladılar, pazarlıyorlar ve bu kesinlikle yanlış bir bilgilendirme… Ege’deki adalara giderken de vizenizin olması lazım. Evet vizeyi yaz aylarında kapıda da alabilirsiniz ama öncelikle çok daha kolay olmakla birlikte, bu da bir vize prosedürüdür ve ayrıca tıpkı Konsolosluk vizelerinde olduğu gibi vizeyi alabileceğinizin garantisi de yoktur.

yunanistan-harita.gif

3. Bir haftalık iznimiz var, ne kadar çok yer görürsek o kadar iyi…

Hayır değil! Tarihi bağlarımızın olduğu her ülke gibi Yunanistan’da da her köşede farklı izler bulmak, her yerden farklı tatlar almak mümkün… Kaldı ki yerleşimin olduğu ve birbirinden bambaşka geleneklere sahip yüzlerce ada var. Demem o ki bu ülkeyi gelip öyle Malta gibi 3 günde gezip, tamam diyip gidemezsiniz. Yani tabii ki yapabilirsiniz ama böyle bir seyahatten sonra en azından “ben Yunanistan’da şuralara buralara gittim, orayı biliyorum, artık gitmeye gerek yok” falan diye ahkâm kesmeyin; bir gün biri sizi bozabilir, güzel olmaz. En ama en basit örnekle, sadece şunu söylemek isterim; bence Atina ve Selanik’i bile aynı tatilin içinde görmeye çalışmak büyük hatadır. O yüzden Yunanistan seyahatinizde amacınız çok yer görmek değil, kaliteli gezmek olsun.

online.jpg

4. Ayy iyi ki Booking var!

Evet, iyi ki var… da ben Yunanistan’da bugüne kadar işletmelerin (son dakika fırsatları ya da çok erken rezervasyon hariç) Booking’de turizm acentelerine verdiği fiyattan daha uygun bir fiyat listelediğini görmedim. Şaşırdınız değil mi? Otel rezervasyonları için en iyi yöntem Yunanistan’dan bir turizm acentesi ile yazışmanızdır. Neden mi Yunanistan’dan? Çünkü otellerin yabancı ülkelerin acenteleriyle direkt bağlantı kurması ve onlara doğrudan fiyat vermesi yasaktır. Dolayısıyla Türkiye’de otel sorduğunuz bir acente, size Yunanistan’daki bir acenteden fiyat alıp verecek (eğer işini düzgün yapıyorsa). Sonucu siz kendi kendinize çıkarttınız sanırım buradan. Uzun lafın kısası, en uygun, optimum ve güvenli otel rezervasyonunu Yunanistan’daki yerel bir acentenin yardımıyla yapabilirsiniz.

543CruisingSantoriniL

5. A şirketinin üç kuruşa düzenlediği şu tura mı gitsek yoksa B şirketinin cruise turuna mı katılsak?

Bir adalar ülkesi olmasından mütevellit herkesin zihninde Yunanistan’ın en iyi şekilde, cruise turlarıyla gezilebileceği gibi bir algı var. Aslında bir bakıma doğru gibi olsa da cruise turlarından yalnızca inanılmaz bilinçli ve iyi de dil bilen misafirlerin güzelce faydalandıklarını akılda tutmak lazım. Eğer gemi bir adada durduğunda sizin ada turuna katılmaktan başkaca yapabileceğiniz bir şey yoksa o tur en sonunda size astarı yüzünden pahalı bir alışveriş haline gelecektir. Ayrıca cruise turlarındaki seyahat sigortasının yalnızca siz gemideyken sizi koruduğunu da düşünürseniz vizesiz girdiğiniz o adalarda başınıza gelebilecek bir kazada ne yapabileceğinizi artık bir ilgiliye sorarsınız o durumda…

Öte yandan, Yunanistan’daki yasal düzenlemeler gereği, tur organizasyonlarını yalnızca Yunanistan’ın yetkili turizm acenteleri gerçekleştirebilir. Yani size Türkiye’de, Yunanistan için tur satan bir acentenin eğer Yunanistan’da bir acente ortağı yoksa, yani o turu kaçak yapıyorsa ve yakalanırsa, kendi paranızla rezil olacağınız birkaç güne hoş gelmiş olursunuz. Unutmayın, Yunanistan bir turizm ülkesi olduğu için turizmi korumak adına yapılabilecek her şey yapılıyor. Turistlerin aldatılmasını önlemekten Yunanistan’daki acentelerin yaşam alanını daraltmamak için önlemler almaya kadar aklınıza gelebilecek her şey… Bu yüzden benim şahsi düşüncem ve tavsiyem tur satın alırken de öncelikli kriterinizin turun fiyatı olmaması… Sonuçta ucuz etin yahnisi de yenmez zaten, değil mi? Hepimiz, kısıtlı zamanlarımızda keyifli vakit geçirmek için tatile çıkıyoruz. Bu günleri riske atmaya değmez.

 

Reklam

“5 maddede Yunanistan tatili” için 4 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.