Güney Kıbrıs, Genel, Vize

Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti) vizesi

2004’te Avrupa Birliği’ne üye olan Güney Kıbrıs ya da Türkiye’de kullanıldığı şekliyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ya da resmi ismiyle Kıbrıs Cumhuriyeti, hepimiz için bir bilinmezler ülkesi… Avrupa Birliği üyesi ama Schengen’e üye değil ve ulusal vizeli… Kimlik kartıyla gidebildiğimiz bir toprağın hemen yanı başında ama gidebilmek için boyumuzdan büyük engellere takılıyoruz. Türkiye’den hiçbir GSM operatörünün roaming anlaşması olmadığı için belki de dünya üzerinde cep telefonlarımızı kullanamayacağımız tek yer… Şimdiye kadar Türkiye vatandaşı kaç kişi ziyaret etmiştir bilemiyorum ama benim için çok uzun zamandır bu derece zor ve karmaşık olduğu için oldukça merak uyandıran bir yerdi…

Varan 1

Güney Kıbrıs’a ayak basabilmek bu kadar gizemli, çünkü süreç zorluklarla dolu… Burası  herkes gibi benim için de kocaman bir soru işaretiydi. Milattan önce, ilk Schengen’imi aldıktan sonra, daha küçücükken, minicikken, tüm temiz ve saf duygularımla, uygun bir vakitte, ucuz bir bilet bulursam Ercan üzerinden gitsem ve adayı gezsem mi diye düşünmeye başlamıştım ki… bunun asla mümkün olmadığını öğrenmem geç olmadı.  Öncelikle Kıbrıs Cumhuriyeti zaten Schengen’e üye değil. Ayrıca ilgili vizeniz olsa bile kuzeyden giriş yapıp sonrasında iki taraf arasında seyahat edebilmek de TC vatandaşları için mümkün değil. 

Varan 2

Yıllar sonra Yunanistan’dan oturma iznim çıkınca, bir kez daha düşündüm. Artık AB üyesi bir devletten hem de “kardeş” Yunanistan’dan oturma iznim vardı, bir Yunan vatandaşı ile evliydim, ee herhalde beni artık bu şekilde alırlardı. Ama soruşturunca bunun da mümkün olmadığını öğrendim. Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşları haricindeki tüm üçüncü ülkelerin vatandaşları için herhangi bir AB üyesi devletten geçerli bir oturma iznine sahip olmak yeterli iken bizler için değil… Yani burada KKTC’yi resmi olarak tanıyan tek devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ve tanımıyor olsa da “tek millet üç devlet” sloganının mimarı olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin vatandaşları için özel bir muamele mevcut. 

Varan 3

Gitmek bu kadar zor olunca, yıllardır çok merak ediyor ve Kıbrıslı arkadaşlarım sürekli davet ediyor olmalarına rağmen bir türlü gidemedim. Onlarla Atina’da, İstanbul’da görüştüm; alternatif iletişim yolları bulduk. Bu mesele de artık neredeyse kapandı, aklımdan çıktı. Ancak uzun bir zaman sonra, bir toplantıya katılmak üzere Nicosia’ya (Lefkoşa) gitme durumum ortaya çıkınca, vize sürecine girişme mecburiyeti doğdu. Midilli’de yaşayan ve idari olarak da Selanik’e bağlı olan bir TC vatandaşı olarak Selanik’teki Kıbrıs Cumhuriyeti Konsolosluğu ile iletişime geçeyim de vize işlemlerini başlatayım dedim ki… vizeyi yalnızca Atina’daki Büyükelçilik’ten alabileceğimi öğrendim. 

Peki nasıl gidiliyor?

Dolayısıyla yıllar içinde deneyimlediğim tüm bu adımların ardından her şey netleşti. Eğer TC vatandaşı iseniz, Güney Kıbrıs’a gidebilmek için kesinlikle Kıbrıs Cumhuriyeti vizesine sahip olmanız gerekiyor. Türkiye’de veya Yunanistan’da ikamet ediyorsanız bu vizeyi alabileceğiniz tek yer Atina’daki Kıbrıs Cumhuriyeti Başkonsolosluk Ofisi… Eğer başka bir devlette ikamet ediyorsanız, oturma izninizle birlikte oranın Konsolosluklarına başvurabilirsiniz. Seyahatten önce sizden tüm evraklarınızı kendilerine maille iletmenizi istiyorlar. Bu evrakları değerlendirmek için en az 10 iş gününe ihtiyaçları olduğunu da üzerine basa basa söylüyorlar. En hassas oldukları nokta ise ulaşımınıza dair detaylar… Ben bir Yunanla evli olup Yunanistan’daki oturma iznimi ibraz etmiş olmama rağmen, uçak biletlerimi (özellikle de dönüş biletimi) görmeden evraklarımı işleme koymayacaklarını söylediler. Bunu hallettiyseniz, sonrasında diğer klasik vize evrakları var. Nerede kalacaksınız, ekonomik durumunuz nasıl ve sizi kim davet ediyor ya da ne için gidiyorsunuz,… gibi. 

İnternet sitelerinden detaylıca inceleyebileceğiniz tüm evrakları ilgili adrese mail attıktan sonra evraklarınız, onay alınabilmesi için Kıbrıs’taki yetkili mercilere iletiliyor. İncelemelerin ardından size maille geri dönüş yapılıyor. Eğer olumlu bir ön cevap aldıysanız da vizenizin basılabilmesi için Konsolosluk’a görüşmeye gitmeniz gerekiyor. Dolayısıyla Atina’da şehre inip oraya gidebilmeniz için de geçerli bir Schengen vizenizin olması lazım. Vize görüşmeleri 08:30-11:30 arasında yapılıyor, pasaportlar ise 12:00-13:00 arasında teslim ediliyor. Vakit kısıtlı olduğundan planlayarak hareket etmek çok önemli… İşin tek avantajlı tarafıysa Büyükelçilik kompleksinin çok merkezi bir yerde, Syntagma’da, Meclis’e bir dakika uzaklıkta olması… Tam olarak söylemek gerekirse, Syntagma’daki tramvay istasyonunun hemen yanı başındaki bir ara sokakta. Dolayısıyla eğer aynı gün Atina’ya gelip vizenizi alıp Kıbrıs’a geçecekseniz, buraya vakit kaybetmeden, metro ya da otobüsle rahatça ulaşmanız da mümkün. Bunun için Atina’da havaalanından şehre ulaşım hakkında daha önce yazdığım yazıya da bakabilirsiniz. 

Bu kadar çetrefilli adımların ardından vizeyi almak ise çok çok kolay. Zaten tüm kontroller siz gitmeden yapılıyor olduğundan, yapmanız gereken tek şey, mümkünse sabah erken saatlerde maille gönderdiğiniz evrakların orijinalleriyle birlikte Konsolosluk Ofisi’ne gidip 20 € olan vize ücretini ödemek, pasaportunuzu teslim etmek ve vizenizin basılmasını beklemek. Bu arada AB vatandaşları ile evli olanlar vize ücretinden muaf. Öte yandan vizeyi beklerken binada olmanız da gerekmiyor. Yani pasaportunuzu verip minik bir Plaka, Monastiraki, Akropol turu atabilir, kahvaltı ya da kahve için kendinize biraz vakit yaratabilirsiniz. Eğer müthiş bir yoğunluk olmazsa vizeniz yaklaşık 1,5-2 saatte basılmış olacak. Yani eğer Atina’da konaklamak istemiyorsanız, sabah Atina’ya inip vize alıp Güney Kıbrıs’ın kabul ettiği, kontrol edilebilir sınır kapıları olan Larnaka ya da Paphos’a gelmek için, kendinizi garantiye de almak adına, en az 7-8 saatinizin olması gerekiyor. Çok daha hızlı davranmanız gerekirse, Welcome‘la bir transfer ayarlamanız da mümkün. Bu arada Güney Kıbrıs Schengen’e üye olmadığı için, Atina’dan çıkarken pasaport kontrolünde geçeceğinizi ve burada da sıraya takılma ihtimalinizin olduğunu da aklınızda tutun.

Güney Kıbrıs kesinlikle bir bilinmezler diyarı ve keşfedilecek gerçekten çok şey var. Şimdiden hepinize keyifli keşifler! 😉

Reklam

“Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti) vizesi” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.