DİKKAT! Aşağıdaki bilgiler güncel değildir. Arşiv olması sebebiyle yazı yayından kaldırılmamıştır. Kapı vizesi, son olarak 2019 yaz aylarında uygulanmıştır. Ardından pandemi sebebiyle sınırların kapatılmasından sonra tekrar hayata geçirilmemiştir.
Yunanistan seyahatlerinizde, Schengen vizesini tercih edebileceğiniz gibi, 2012 yılından beri uygulanan kapı vizesinden faydalanmanız ve bu kapsamda Midilli (Lesvos), Rodos, Sakız (Chios), Sisam (Samos), İstanköy (Kos) ve Meis Adalarına geçişte, ada gümrüklerinden vize alabilmeniz de mümkün.
Öncelikle, gümrükte alınacak bu vize için vizesiz geçiş algısı yaratılıyor olsa da bunun da bir çeşit vize olduğunu ve belli prosedürleri olduğunu not etmek gerekiyor. Konsolosluklara sunmanız gerekenden daha az evrakla alacağınız bu vize uygulaması, başladığı zamandan beri oldukça değişti. 15 günlük, çok girişlik bir Schengen vizesi olarak başlayan kapı vizesi; sonraki yıl 15 günlük, tek girişlik Schengen vizesine dönüştü. Sonraki yıllarda da 15 günlük, tek girişlik Yunanistan vizesi idi. Ancak artık, 2018 yılı itibariyle maksimum 7 günlük, tek girişlik bir Yunanistan vizesi halini aldı… Yani yukarıda adı geçen adalardan herhangi birine gittiğinizde, gümrük girişinde istenen tüm evrakları (tekne-uçak biletleri, otel konaklama rezervasyonları,.. vb) ibraz etmeniz durumunda o adadan Yunanistan’ın herhangi bir yerine geçebilmeniz mümkün. Yani yaygın kanının aksine bu vize ne yalnızca günübirlik seyahatler için geçerli ne de yalnızca gidilen ada için… Ancak “Vize süresinden fazla kalalım canım, ne olacak ki?” diye de düşünmeyin, zira çıkışta ciddi para cezalarına maruz kalabilirsiniz.
Kapı vizesi işlemleri için bu adalara seyahat etmek isteyen bir bordo pasaport hamili Türk vatandaşı olarak, Türkiye’de Ayvalık, Bodrum, Çeşme, Marmaris, Fethiye, Kuşadası ve Kaş gibi tatil yörelerinde faaliyet gösteren gemi acentelerine ya da direkt olarak Yunanistan’da seyahat edeceğiniz adadaki bir seyahat acentesine seyahatinizden en az 2–3 gün öncesinde başvurabilirsiniz. Hiçbir acente ile iletişim kurmayıp evraklarınızı yanınıza alarak seyahate başlamak da bir alternatif. Ancak büyük sıkıntı yaşanabiliyor. Zaten önceki dönemlerde de bu yolu tercih edenler gümrükte, kendileri gibi kapıda vize almak için başvuran ve evraklarını önceden acenteler aracılığıyla göndermiş olan onlarca kişinin hepsinin işleminin bitmesini bekliyorlar ve dolayısıyla resmen eziyet çekiyorlardı. Bu yüzden asla tavsiye etmem.
Peki kapı vizesine başvurmak avantajlı mıdır diye sorarsanız… Eğer yaşadığınız şehirde bir konsolosluk veya vize başvuru ofisi yoksa ve daha da önemlisi, alacağınız vize yalnızca tek bir seyahatiniz için gerekliyse, kesinlikle çok avantajlı. Çünkü kapı vizesi harç bedeli 35 € ve adadan adaya değişmekle birlikte, acentelerin aldıkları hizmet bedeli de 20 € civarında… Yani vizenizi, Konsolosluktaki harç fiyatından ucuza getirmiş oluyorsunuz. Ancak daha önce alınmış vizeleriniz varsa, seyahatiniz bir son dakika seyahati değilse, alacağınız vizeyi başka seyahatlerinizde de kullanmak gibi bir düşünceniz varsa tabii ki vize için Konsolosluklara başvurmak çok daha uygun bir tercih olacaktır.
“Yunanistan kapı vizesi” için bir yorum