Genel, Vize, Yunanistan.

Yunanistan (Schengen) vizesi

Bir Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan, Schengen Anlaşması’na da taraf olduğu için, ülkeyi ziyaret ederken mutlaka ya geçerli bir Schengen vizesi veya AB üyesi ülkelerin birinden oturma izni ya da Yunanistan vizesi sahibi olmanız gerekiyor. Bu durum, yapacağınız günübirlik seyahatlerde de aynı. Tabii ki vize şartı yalnızca Umuma Mahsus (bordo) pasaport hamilleri için geçerli. Yeşil, gri ve lacivert pasaport sahipleri ise 6 ay içinde maksimum 90 gün kalış süresince vizeden muaflar… Bordo pasaportlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Yunanistan’ı vizesiz ziyaret edebilmenin tek yolu ise bir cruise turuna katılıp gemide konaklıyor olmak. Ancak bu vizesiz seyahatlerde, gemi dışındayken başınıza gelebilecek bir kaza durumunda sorununuzun nasıl çözümlenebileceği bir muamma. Normal zamanda insanın aklına gelmiyor ama başına geldiğinde feci acı sonuçları olabilecek bir detay bu… Garantici biriyseniz bunu mutlaka ama mutlaka göz önünde bulundurun derim.

Bir bordo pasaport hamiliyseniz ve Konsolosluk’tan vize alacaksanız öncelikle ikâmet ettiğiniz şehrin hangi Yunan Konsolosluğunun yetki bölgesine girdiğini bulup ona göre başvuru yapmanız gerekecek. Türkiye’de Yunanistan’ın Ankara’da bir büyükelçiliği ve içinde konsolosluk birimi ve ayrıca İstanbul, İzmir ve Edirne’de de üç konsolosluğu bulunmakta… 

İstanbul, Ankara ve İzmir Konsolosluklarının vize işlemleri, Kosmos Vize Hizmetleri adındaki aracı kurum tarafından yürütülüyor. İstanbul’un yetki alanında Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova ve Zonguldak illeri bulunuyor. Merkez ofisi İstanbul’da Avrupa Yakası’nda (Şişli’de) olan şirketin, İstanbul Anadolu Yakası’nda ve Trabzon’da da başvuru ofisleri var. Ankara’nın yetki alanında Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat illeri bulunurken İzmir’in yetki alanına ise Afyon, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Balıkesir giriyor. Bunun dışında Edirne Konsolosluğu’ndan yapılacak Schengen vize başvurularıyla ise VFS.Global adındaki aracı kurum ilgileniyor. 

Aracı kurumların başvuru ofislerine başvurduğunuz zaman hazırlanacak evraklar, sizin ikamet ettiğiniz şehre göre, ilgili konsolosluğun vize birimine iletiliyor. Başvuru yapılırkense vize için gerekli belgelerin tamamının vize hizmet ofislerine teslim edilmesi gerekiyor. Sabit olarak herkesten istenen belgelerin yanında, iş alanınıza özel ekstra evrak istenmesi de mümkün. Öte yandan 2021 yılı için, AB tarafından tarafından belirlenen Schengen vizesi harç bedeli 80 € iken aracı kurumların aldıkları vize hizmet bedeli ise 20 €…

Eğer eğitim için ya da herhangi başka bir sebeple oturma izni çıkarma amaçlı olarak gidecekseniz ve Schengen vizesine değil de Yunanistan vizesine (D tipi) başvuracaksanız, evraklar Schengen’den büyük oranda farklılık gösteriyor. Bu yüzden böyle bir durumda ilgili aracı kurumların ya da Konsoloslukların internet sitelerini detaylıca incelemenizi tavsiye ederim.

Şimdiden iyi seyahatler!

Reklam

“Yunanistan (Schengen) vizesi” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.