Korfu, Yunan Adaları, Şehir Rehberleri

Korfu (Corfu-Kerkyra) Adası-1

Korfu, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde, Yedi Adalar (Eptanisa) grubuna ait, hem en batıda hem de en kuzeyde olan; ülkenin yedinci, bu ada grubunun ise ikinci büyük adası… Ayrıca Adriyatik Körfezi girişinde bulunması sebebiyle de adanın önemli bir kısmı Arnavutluk topraklarının açıklarında kalıyor.

Seven-IslandsAdanın yazılı yerleşik tarihi M.Ö. 775 yılında, Helenler tarafından alınmasıyla başlıyor. M.Ö. 229 yılından M.S. 339 yılına kadar Roma İmparatorluğu’na bağlı olan ada, daha sonra Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’nun yetkisi altına giriyor. Adada sonrasında değişen aralıklarla Normandiyalılar, Epir Despotluğu, Sicilyalılar, Angevinler, Venedikliler, Fransızlar, Britanyalılar ve Osmanlılar hüküm sürüyor. Bunların en uzunu ise yaklaşık 412 yıl süren Venedikliler dönemi…

Gitmeli mi?

Günümüze uzanıp yazıya, seyahat planlaması açısından adayla ilgili söylenebilecek ilk şeyi söyleyerek devam etmek gerekirse… “Korfu’ya gitmek istiyoruz. Ne dersin?” diyenlere verdiğim, vereceğim ilk cevap “Gitmeyin” olabilir 😂 Neden mi? Burası Yunanistan gibi değil arkadaşlar! Klasik düzeyde keyif alınacak bir Yunan Adası hiç değil… Zaten yukarıdaki haritada da dikkat ettiyseniz, adanın Yunanca ismi Kerkyra… ama kaçınız bu ismi duymuştu? Eminim yok denecek kadar azdır. Neden? Çünkü hepimiz İtalyan etkili, uluslararası ismini kullanıyoruz. Burası uzun yıllar İtalyan ve İngiliz yönetiminde kalmış. Bunun sonucu olarak da kültürel açıdan; dil, gelenekler ve gündelik hayat açılarından Yunanistan’dan oldukça uzaklaşmış. Mesela oturduğunuz hiçbir yerde masaya su gelmiyor! Bu, Yunanistan’da herkesin dikkatini ilk çeken şeylerden biridir herhalde. Bu ülkenin kuralı gibi bir şeydir yani… Ama burada yok. Hadi bunu geçtik diyelim, ama bu adada kriket oynanıyor, turnuvalar düzenleniyor. Kriket diyorum yahu! Yunanistan’da ne alaka yani değil mi? İnsan hayal bile edemiyor…

Ama Korfu’ya çok da ısınamamış olmamın sebebi tabi ki yalnızca bunlar değil. Burada yemekler de çok Yunan mutfağı gibi değil. Bolca makarna, pizza var. Ada genelinde İngiliz turist hâkimiyeti söz konusu ve maalesef bu yüzden gidebileceğiniz her yer, diğer ada alternatiflerinden daha gürültülü. Ayrıca ada, Yunanistan ortalamasından biraz daha pahalı (Mykonos ve Santorini ile falan kıyaslıyor değilim, ortalama Yunan adaları düşünülünce böyle) ve lokasyon açısından da Türkiye’ye oldukça uzak ve sapa… Yani uzun lafın kısası bence, Yunan Adası keyfi için başka alternatifler değerlendirilebilir. İtalya talebi varsa zaten İtalya’ya gidilir. Korfu, arada derede, nereye ait olduğu tam olarak belli olmayan bir yer gibi… Ya da aslında hem Yunanistan hem İtalya gibi… -ki bana itici gelen de bu özelliği… Bir nevi kişiliksiz kalmış olması… Ama belki tam da bu açıdan sizlere cazip gelecektir, bilemiyorum.

IMG_7580.JPG

Nasıl gidilir?

İlla kafanıza koyduysanız, Türkiye çıkışlı olarak adaya gitmek için iki alternatifiniz var: 1) Uçak kullanıp Atina üzerinden gelmek. Burada da iki şirket alternatifiniz olacak: Aegean Airlines ve Sky Express. Aegean, erken satışlarda çok güzel fiyatlar sunabiliyor. Eğer tatilinizi kıştan planlayabiliyorsanız şahane biletler bulabilirsiniz. Bu konu hakkında, şu yazıya da göz atmanızı tavsiye ederim. Bu arada uçuş 1 saat sürüyor. 

2) Igoumenitsa Limanı’ndan gemi ile geçmek. Tabii aracınızla gidiyor olacaksanız bu, mecburen tek alternatifiniz… Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Biletlerinizi Igoumenitsa Limanı’ndaki acentelerden gemiye binmeden alabiliyorsunuz. Gemiler çok büyük olduğundan araç biletleri de sorun olmuyor. Ama siz yine de yüksek sezonda gidecekseniz ve işinizi garantiye almak isterseniz, aracınız için önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Burada altını çize çize vurgulamak istediğim çok önemli bir nokta var. Diyelim Igoumenitsa civarındasınız ve aracınızı limanda bırakıp günübirlik bir Korfu yapalım da en azından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Eski Şehir merkezini bir görelim dediniz… Demeyin! Limanda aracınızı asla bırakmayın. Burada sahipsiz araçların çalınması çok yaygın. Yereller de sizi bu konuda uyarır zaten. O yüzden mutlaka arabanızı da alıp geçin. Bu arada bilet ücreti için pazarlık yaparsanız indirim almanız mümkün. Ayrıca Korfu’ya Patras’tan da gemiyle geçebilirsiniz ama o yolculuk 5-6 saat civarında sürüyor. Kimsenin bunu yapacağını düşünmediğim için bir alternatif olarak yazmıyorum. Ama eğer yaparsanız ve güzel de bir güne denk gelirseniz, yukarıdaki gibi mavinin şahane tonlarına doyacağınız güzel bir deniz seyahati olabilir.

img_75701.jpg

Adada ulaşım

Gemiyle adaya geçince sizi yukarıdaki gibi inanılmaz sevimsiz bir liman karşılıyor olacak. Eğer  Eski Şehir (Old Town) tarafında konaklayacaksanız tabelalar sizi oraya doğru yönlendirecek. Ama gemiler boşalınca bu yolda inanılmaz bir trafik olabiliyor, çünkü yol tek şeritli! Bu esnada araba içinde boşu boşuna bekliyor olmayalım derseniz, ona göre bir alternatif düşünebilir, otele yerleşmeden direkt yola düşebilirsiniz. Merkezden başka bir bölgede konaklıyor olacaksanız zaten sorun yok. Bu arada adaya gemiyle gittiyseniz ve aracınız yoksa, liman çıkışında 15 numaralı otobüsle yeni şehrin merkezi Saroko Meydanı’na, 16 numaralı otobüsle ise Eski Şehir’de Spilia’ya ulaşabilirsiniz. 

Adaya uçakla gidiyor olursanız ve eğer araç kiralamaya karar verirseniz aracınızı burada teslim alabilirsiniz. Ya da adaya gitmeden önce havaalanından veya limandan isminizle karşılanmak ve sürprizsiz, fiks fiyata otelinize gitmek isterseniz de Welcomedan transfer ayarlayabilirsiniz. Ancak ikisini de tercih etmeyecekseniz, merkezden de geçerek limanı havalimanına bağlıyor olan 15 numaralı otobüsü kullanabilir ve buradan adanın diğer bölgelerine ulaşacağınız otobüslere erişebilirsiniz. Ancak Yunanistan’da ve özellikle de adalarda özel araç kullanımı çok yaygın olduğu için belediye otobüslerinin seferlerinin çok sık olmadığını tekrarlamak lazım. Daha turistik adalarda nispeten daha sık olsa da yine de 5 dakikada bir sefer olmayacak. Bunu göz önünde bulundurup, rahat hareket edebilmek ve istediğiniz her noktayı, keyfinize göre gezebilmek için araç kiralamanızı tavsiye edeceğim. Bu arada ihtiyacınız olur diye yine de otobüs bileti fiyatının 1,2 € olduğunu, otobüs içinden satın alırsanız da 1,7 € olduğunu da not etmiş olayım.

Nerede konaklamalı?

Öncelikle eğer Eski Şehir’de konaklamak gibi bir ısrarınız yoksa, Kontokali bölgesine göz atmanızı önerebilirim. Şehir merkezine  yaklaşık 15 dakika uzaklıktaki (8,5 km) bu semtteki oteller, merkezdeki otellerin neredeyse dörtte biri fiyatına gelebiliyor. Şehir hastanesi de bu bölgede olduğu için birçok alternatif bulmak da mümkün. Ancak illa da Eski Şehir derseniz, oraya ulaştığınızda karşınıza çıkacak olan karmaşaya da hazır olun. Eğer burada bir otelde kalıyor olacaksanız ve aracınız varsa, otopark ciddi bir sıkıntı haline gelecek. Misal, bizim konakladığımız otelde “yakında park yeri vardır” notu vardı, ancak kastedilen park yerinin Eski Şehre inen herkesin kullanımına açık olan, merkezi bir park alanı olduğunu oraya gidince anladık ve doğrusu çok sıkıntı çektik; çünkü ücretsizini geçtim, parasını verseniz bile park yeri bulmak aşırı zordu. Bu bölgede konaklamak, bizim gibi şehirle iç içe olmayı sevenler için çok avantajlı olabilir; çünkü her şeyin merkezi olduğundan hayat dumuyor. Ancak park yeri meselesi büyük bir sorun. Bu yüzden buna dikkat etmenizi ve otel tercihinizi de buna göre yapmanızı öneririm. 

IMG_7495

Nerelere gitmeli?

Adada sınırlı vaktiniz olacaksa, planlamada çok akıllıca davranmanız gerekecek. Korfu, devasa büyüklükte bir ada olmasa da bir yerden bir yere gitmek zor olabiliyor. Eğer sizinki özellikle planlanmış bir deniz tatili değilse, merkezi güzelce gezdikten sonra güneyde Benitses’e kadar inmek yeterli diyebilirim. Kuzeyde ve batıda ise gezilecek daha fazla “ünlü” yer var. Varış saatinize göre ne taraftan başlayacağınıza karar verebilirsiniz. Ancak eğer bir deniz tatili yapıyor olacaksanız adanın her yerini gezmek üzere mobil olmalısınız; çünkü birçok farklı noktada çok özel plajlar var. Kuzey ve kuzeybatıda Sidari, Canal d’amour, Agios Stefanos, Agios Georgios ve Palaiokastritsa; merkez batıda Glyfada;  güneybatıda ise Issos adanın en en en meşhur deniz durakları… Saydığım bu plajların hepsi ince, sarı kumlu.  Merkezin hemen güneyindeki Benitses de ince çakıllı bir plajı ve tavernaları olan bir başka adres… Organize plajların, plaj cafelerin bulunduğu bu noktalarda konaklamayı seçerseniz, deniz için de otellere ait alanları kullanabilirsiniz. Ancak böyle organize bir talebiniz yoksa da hepsinde havlunuzu serip ücretsiz olarak güneşlenebilmeniz mümkün. Bırak şemsiyeyi, şezlongu; bize düzenlenmiş bir plaj bile gerekmez derseniz de nihayetinde burası bir ada, değil mi? Yani herhangi bir yerde durun ve atın kendinizi denize ☺️ 

Ne zaman gitmeli?

Korfu’nun tüm noktalarında Mayıs’tan Ekim’e kadar rahatlıkla denize girebilirsiniz. Temmuz, Ağustos zaten yüksek sezon ve mahşerî kalabalık zamanı… Ancak Haziran ve Eylül ayları hem daha ekonomik hem de sıcak; Mayıs ve Ekim ise daha az kalabalık, daha da ekonomik ancak biraz daha ılıman zamanlar… Yağmurla da karşılaşmanız muhtemel. Net olarak hamam gibi deniz seven bir Akdeniz insanıysanız ılıman zamanları tabii ki tercih etmeyin. Ancak sıcacık deniz suyu talebiniz yoksa ve örneğin Kuzey Ege’de denize girmekte hiç zorlanmayanlardansanız kesinlikle bu dönem alternatifini değerlendirebilir; hatta belki planınızı Nisan sonu ya da Kasım başına bile kaydırabilirsiniz. Artık siz kendinize, tercihlerinize ve hepsinden önemlisi bütçenize göre bir dönem düşünebilirsiniz. Deniz tatili söz konusu değilse ve daha tarihi, kültürel bir seyahat yapacaksanız zaten ada sizi 12 ay boyunca bekliyor. Hem ıssızlığın tadı da bir başka olacaktır… Ayrıca belki gürültücü İngiliz arkadaşlar da kışın gelmiyordur, ne dersiniz? 😂 

Umarım sizler için keyifli ve bilgilendirici bir yazı olmuştur. Korfu’ya gidince nereleri, nasıl gezelim ile ilgili yazdığım diğer yazıya da göz atmanızı tavsiye ederim. Bu arada tabii ki takipte kalın ve Instagram sayfamı ve #korfudannotlar hashtagini de takip etmeyi unutmayın 😉 

“Korfu (Corfu-Kerkyra) Adası-1” için 5 yorum

  1. Yunan Adalari’nin tamamini dolastim… Corfu en pahalli olan ada… Yemek kültürü yok… Geleneksel Yunan mutfagini beklemeyin… Normalde 3-4 Euro olan bir Greek Salad , burada 10-11 Euro gibidir… Sadece turistler icin degil , ada yerlesikleri icin de cok pahallidir…

    Beğen

  2. Şuan korfudayız eşimle geldik Almanya’dan tamamen hayal kırıklığı Yunanistan’a ait tek şey Yunanca konuşuyor olmaları 😦 herşey dahil otelde kaldığımızdan ancak otelde Yunan mutfağını tanıyabildik merkez hep makarna pizza vs
    Ama denizleri çok güzel 🙂
    Böyle aman aman gelenecek bir yer değil kos sakız adası daha güzel arkadaşlar

    Beğen

  3. Bende geçen hafta Korfudaydım.Haziranda Girit adasındaydım. Mutfak kültürü Italyan ve Ingiliz, bazende birazda olsa Yunan Mutfağı, ama dili tam olarak Yunanca değil, italyanca ve yunanca karışımı. Anlıyacağınız Girit adası kültüründen çok farklı vede pahalı. Insanlarını biraz havalı buldum. Denizi harika mavinin bütün tonlarını bulabilirsiniz. Çok çeşit balık türü var. Dalmak için çok ideal.

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.